Po definiciji, digitalna kultura je način na koji tehnologija i internet utiču na društvo, kako stupamo u interakciju, razmišljamo, ponašamo se i komuniciramo jedni sa drugima.
Digitalna kultura je pokretačka sila digitalne transformacije i njen neodvojivi deo.

Zato ona i ima veliku ulogu u građenju kompanija, kojima je potrebna da bi ostale konkurentne i relevantne. Negovanjem digitalne kulture, pomaže se rast kompanije i kreira vrednost za sve učesnike u procesu. Digitalnu kulturu grade četiri stuba ili vrednosti koje su iste i za digitalnu transformaciju:

1. Saradnja koja dovodi do inovativnih rešenja.

2. Odlučivanje i kreiranje vrednosti na osnovu podataka.

3. Korisnik na prvom mestu, unapređenje korisničkog iskustva preko proizvoda, usluga i veza.

4. Inovacija, prilagođavanje i kontinuirano usavršavanje proizvoda i usluga, uz preuzimanje rizika i uz isprobavanje novog.

Kompanije koje imaju razvijenu digitalnu kulturu su mnogo spremnije da opstanu na tržištu, jer efikasno koriste tehnologiju i spremne su da se prilagode svim okolnostima. Ovu činjenicu je stavila na ispit i potvrdila pandemija Covid-19, koja je unela velike promene, kao što je rad od kuće, novi poslovni modeli i kanali prodaje, prilagođeni situaciji i potrebama korisnika.

Kad govorimo o efikasnom korišćenju tehnologije, važno je znati činjenicu da samo 10% kompanija iskoristi pun potencijal tehnologije koju je implementirala. Zašto? Kako istraživanja kažu, najveću prepreku digitalnoj efikasnosti predstavlja nedostatak digitalne kulture, odnosno nepripremljenost zaposlenih za promene. Ni najbolja tehnologija ne znači ništa ako je ljudi ne koriste. Prihvatanje digitalne kulture ne znači samo implementiranje odgovarajućih alata, već neophodno obezbediti i strukturu, odgovarajuće posticaje i razviti 'mindset' koji će ohrabriti zaposlene da prihvate promene, za njihovo dobro.